Groen licht voor plan energielandschap Rijnenburg en Reijerscop

Vandaag heeft het Utrechtse college het consortium van samenwerkende initiatiefnemers energiecoöperatie Rijne Energie, BHM Solar en Eneco geselecteerd voor de ontwikkeling van het energielandschap Rijnenburg en Reijerscop. Het consortium gaat als initiatiefnemer het plan van het energielandschap verder uitwerken volgens ons ingediende initiatiefvoorstel met groeimodel. In het huidige voorstel wordt gesproken over de bouw van drie windmolens en meerdere kleine zonnevelden. De plannen kunnen echter worden uitgebreid tot acht windmolens en 230 hectare zonneveld. Grondeigenaren met interesse kunnen zich nog aansluiten.

Door het plan wordt het noordelijke deel van de polders Rijnenburg en Reijerscop voor minstens 20 jaar nuttig gebruikt voor de opwekking van duurzame energie. De meerdere zonnevelden en windmolens kunnen samen jaarlijks ruim 50 tot 270 miljoen kilowattuur aan duurzame energie gaan opwekken. Daarbij zullen zoveel mogelijk de landschappelijke kenmerken van het gebied behouden blijven en versterkt worden. Zo blijft het veenweidegebied behouden en ontstaat er een groene ruggengraat voor recreatie. Daarnaast blijft er ruimte voor eventuele toekomstige woningbouw na 2040 aan de zuidzijde van het energielandschap. Het energielandschap sluit op deze manier aan bij de behoefte van de stad aan duurzame energie, recreatie en toekomstige woningbouw.

Lokaal eigendom

Eén van de belangrijkste pijlers van het plan is dat het energielandschap voor 50% eigendom wordt van de lokale energiecoöperatie Rijne Energie. De coöperatie is opgericht om inwoners van het gebied zeggenschap te geven in de plannen en financieel mee te laten doen. Inwoners van Utrecht en omgeving kunnen lid worden van de coöperatie.

Meer informatie?

Neem contact op met Freek Wisseloo voor meer informatie.

Freek Wisseloo
+31 6 22 489 106

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven