BHM Solar | Zonnestroomprojecten https://bhmsolar.nl Oogst de zon Fri, 19 Feb 2021 20:53:25 +0000 nl hourly 1 https://bhmsolar.nl/wp-content/uploads/2020/04/cropped-logo-icon-BHMSolar-32x32.png BHM Solar | Zonnestroomprojecten https://bhmsolar.nl 32 32 Groen licht voor plan energielandschap Rijnenburg en Reijerscop https://bhmsolar.nl/groen-licht-voor-plan-energielandschap-rijnenburg-en-reijerscop https://bhmsolar.nl/groen-licht-voor-plan-energielandschap-rijnenburg-en-reijerscop#respond Fri, 19 Feb 2021 20:23:35 +0000 https://bhmsolar.nl/?p=996 Groen licht voor plan energielandschap Rijnenburg en Reijerscop Lees verder »

]]>

Vandaag heeft het Utrechtse college het consortium van samenwerkende initiatiefnemers energiecoöperatie Rijne Energie, BHM Solar en Eneco geselecteerd voor de ontwikkeling van het energielandschap Rijnenburg en Reijerscop. Het consortium gaat als initiatiefnemer het plan van het energielandschap verder uitwerken volgens ons ingediende initiatiefvoorstel met groeimodel. In het huidige voorstel wordt gesproken over de bouw van drie windmolens en meerdere kleine zonnevelden. De plannen kunnen echter worden uitgebreid tot acht windmolens en 230 hectare zonneveld. Grondeigenaren met interesse kunnen zich nog aansluiten.

Door het plan wordt het noordelijke deel van de polders Rijnenburg en Reijerscop voor minstens 20 jaar nuttig gebruikt voor de opwekking van duurzame energie. De meerdere zonnevelden en windmolens kunnen samen jaarlijks ruim 50 tot 270 miljoen kilowattuur aan duurzame energie gaan opwekken. Daarbij zullen zoveel mogelijk de landschappelijke kenmerken van het gebied behouden blijven en versterkt worden. Zo blijft het veenweidegebied behouden en ontstaat er een groene ruggengraat voor recreatie. Daarnaast blijft er ruimte voor eventuele toekomstige woningbouw na 2040 aan de zuidzijde van het energielandschap. Het energielandschap sluit op deze manier aan bij de behoefte van de stad aan duurzame energie, recreatie en toekomstige woningbouw.

Lokaal eigendom

Eén van de belangrijkste pijlers van het plan is dat het energielandschap voor 50% eigendom wordt van de lokale energiecoöperatie Rijne Energie. De coöperatie is opgericht om inwoners van het gebied zeggenschap te geven in de plannen en financieel mee te laten doen. Inwoners van Utrecht en omgeving kunnen lid worden van de coöperatie.

Meer informatie?

Neem contact op met Freek Wisseloo voor meer informatie.

Freek Wisseloo
+31 6 22 489 106

]]>
https://bhmsolar.nl/groen-licht-voor-plan-energielandschap-rijnenburg-en-reijerscop/feed 0
Plan voor duurzaam en groen energielandschap in Utrechtse polders Rijnenburg en Reijerscop https://bhmsolar.nl/plan-voor-duurzaam-en-groen-energielandschap-in-utrechtse-polders-rijnenburg-en-reijerscop https://bhmsolar.nl/plan-voor-duurzaam-en-groen-energielandschap-in-utrechtse-polders-rijnenburg-en-reijerscop#respond Mon, 02 Nov 2020 20:14:59 +0000 https://bhmsolar.nl/?p=844 Plan voor duurzaam en groen energielandschap in Utrechtse polders Rijnenburg en Reijerscop Lees verder »

]]>

Vandaag is het ambitieuze plan voor het energielandschap Rijnenburg en Reijerscop gepresenteerd door het consortium van samenwerkende initiatiefnemers energiecoöperatie Rijne Energie, BHM Solar en Eneco. Het voorstel omvat 5 windmolens en meerdere zonnevelden: hiermee kan voor circa 30.000 huishoudens duurzame elektriciteit worden opgewekt.

Het door de gemeente Utrecht benoemde ‘pauzelandschap’ in Rijnenburg en Reijerscop wordt met het plan  voor minstens 20 jaar ingezet voor de opwekking van duurzame energie. In de polders ten westen van de A2 en ten zuiden van de A12 wil het consortium meerdere zonnevelden aanleggen en 5 windmolens bouwen die samen jaarlijks ruim 90 miljoen kilowattuur aan duurzame energie gaan opwekken. Daarbij is het doel zoveel mogelijk de landschappelijke kenmerken van het gebied te behouden en versterken. Hiermee blijft het veenweidegebied behouden en ontstaat er een groene ruggengraat voor recreatie.

De ontwikkelaars van het energielandschap hebben gebiedseigen natuur, waterpartijen, landschapsontwikkeling en recreatie concreet uitgewerkt. Daarbij is het uitgangspunt dat hoe meer duurzame energie er komt, er eveneens meer beplanting komt om het robuuste karakter van het landschap te bevorderen. Binnen de contouren van het plan blijft er ruimte voor woningbouw aan de zuidzijde van het energielandschap.

Door de aandacht voor de natuurontwikkeling blijft het gebied ten dienste van de huidige inwoners en de mogelijke toekomstige inwoners. Het landschap sluit aan bij de behoefte van de stad naar duurzame energie en recreatie, en sluit toekomstige woningbouw niet uit.

Lokaal eigendom

Eén van de belangrijkste pijlers van het plan is dat het energielandschap voor 50% eigendom wordt van de lokale energiecoöperatie Rijne Energie. De coöperatie is opgericht om inwoners van het gebied zeggenschap te geven in de plannen en financieel mee te laten doen. Inwoners van Utrecht en omgeving kunnen lid worden van de coöperatie.

Aansluiten op energieambitie van Utrecht

Utrecht wil een forse bijdrage leveren aan de energieopwekking in de regio en haar eigen klimaatdoelstellingen waarmaken. Dit betekent concreet dat Utrecht zo snel mogelijk klimaatneutraal wil zijn. Het consortium wil aan deze doelstelling een significante bijdrage leveren door lokale groene stroom op te wekken die te vergelijken is met het stroomgebruik van circa 30.000 huishoudens. Om nog meer duurzame energie op te wekken is het mogelijk voor grondeigenaren om zich aan te sluiten bij de plannen voor het energielandschap.

Meer informatie?

 Rijne Energie organiseert op dinsdag 10 november om 20.00u een online informatiesessie. Geïnteresseerden kunnen een mail sturen naar info@rijne-energie.nl om zich te registeren.

]]>
https://bhmsolar.nl/plan-voor-duurzaam-en-groen-energielandschap-in-utrechtse-polders-rijnenburg-en-reijerscop/feed 0
Eerste inloopavond https://bhmsolar.nl/page-792 https://bhmsolar.nl/page-792#respond Fri, 21 Jun 2019 10:02:30 +0000 https://bhmsolar.nl/?p=792 Eerste inloopavond Lees verder »

]]>

Nieuwsbrief Vlowijker Zonneweide (21/06/2019)

Graag vertellen we u in onze nieuwsbrieven meer over de ontwikkelingen van de Vlowijker Zonneweide aan de Achterdijk in Bunnik. U  ontvangt deze nieuwsbrief omdat u onlangs contact heeft gehad met BHM Solar over de ontwikkelingen van dezonneweide, of omdat u zich heeft aangemeld via onze website. Mocht u in de toekomst deze nieuwsbrief niet willen ontvangen, dan kunt u zich onderaan deze nieuwsbrief afmelden.

Inloopavond direct omwonenden 

Op 22 mei hield BHM Solar een inloopavond voor direct omwonenden van de Vlowijker Zonneweide. Het doel van de avond was om verder in gesprek te treden over de landschappelijke inpassing, de participatiemogelijkheden en de mogelijkheid te bieden om meer vragen te stellen over ons initiatief. Er was een hoge opkomst en er werd op veel vlakken constructief meegedacht. We kijken terug op een succesvolle avond. Tijdens de avond hebben we veel input gekregen. Deze input wordt momenteel door ons verwerkt en met de gemeente en andere stakeholders besproken. 

Inloopavond gemeente Bunnik 

Op 2 juli staat er een inloopavond gepland voor de inwoners van de gemeente Bunnik. Tijdens deze avond kunt u zien welke aanpassingen wij hebben gemaakt aan ons initiatief n.a.v. de input tijdens de inloopavond voor direct omwonenden.  U kunt tekeningen bekijken van de Vlowijker Zonneweide en er zijn visualisaties vanuit verschillende oogpunten van de zonneweide te bezichtigen. U bent van harte welkom tussen 19:00 en 21:00 uur bij het Sporthuis Odijk, Rijneiland 7 in Odijk. Voor vragen over landschappelijke inpassing zijn ook landschapsontwerpers van Eelerwoude aanwezig. 

Wij verwelkomen u graag 2 juli.

Voor meer informatie kunt u gerust ten alle tijden contact met ons opnemen, wij zijn bereikbaar op 030 – 27 123 15 of per email op info@bhmsolar.nl 

Vriendelijke groeten,

Freek Wisseloo, Hendrik Koetsier en Maarten de Vlugt
Oprichters BHM Solar

]]>
https://bhmsolar.nl/page-792/feed 0